(Betalt samarbete med Bagaren och kocken).

Det finns varianter av sockerkakor i många länder runt om i världen. I Sverige är det en fluffig, luftig och söt kaka. Den kan ätas både naturell eller smaksättas på en rad olika sätt. Här kommer lite historia samt några favoritrecept du bara måste testa.

Sockerkakans historia

Sockerkakor har bakats ända sedan Medeltiden runt om i Europa, men som mycket av dagens populäraste bakverk så slog den igenom i Sverige först på 1800-talet. Nu har den varit en älskad kaka på fikabordet i över 100 år.

Sockerkaksform

Jag älskar sockerkaksformarna från Nordic Ware. Formarna är i gjuten aluminium och kommer i flera olika mönster som ger magiskt vackra sockerkakor. Kolla in utbudet här.

Klassisk sockerkaka

En klassisk sockerkaka görs inte på många ingredienser. Socker, mjöl, mjölk, ägg och smör. Vi har dock en helt äggfri sockerkaka som är minst lika god. Byt ut mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ och du har en helt vegansk kaka.

Sockerkaka utan ägg

Du kan enkelt bara ta bort äggen och ersätta med mer vätska. Du får då en något kompaktare sockerkaka, men väldigt god. Bäst resultat får du dock med kikärtsspad aka. aquafaba. Det är spadet från konserverade kikärter som vispas fluffigt precis som ägg.

Sockerkaka med bär

Ett enkelt sätt att variera klassisk sockerkaka på är att vända ner bär i smeten. Du kan variera efter säsong eller ta frysta bär.

Sockerkaka med saffran

Till jul är det gott att variera med saffran i kakan. Det är för övrigt även gott på sommaren tillsammans med röda bär och vispad grädde.

Tigerkaka

Tigerkaka är en av de mest populära varianterna på sockerkaka. Vanlig sockerkaka mixas med chokladsockerkaka för en läckert marmorerad effekt.

Citron- och vallmo

Det här är en av våra favoriter. En söt och syrlig citronsockerkaka med vallmofrön. Väldigt vacker och mycket god. Kan serveras som den är eller som här med en citronglasyr.

Kärleksmums

En variant på chokladsockerkaka är kärleksmums. En fluffig chokladkaka som toppas med en enkel chokladglasyr.

Mjuk pepparkaka

Vi får inte glömma bort mjuk pepparkaka som är en stor favorit kring jul. Lika fluffig som klassisk sockerkaka men smaksatt med varma pepparkakskryddor.