Vad fick dig att skriva en bok om potatis?
– Jag har odlat potatis i många år och har fascinerats av hur många olika sorter det finns. De skiljer sig så mycket i både smak, konsistens, utseende och användningsområden. Det slog mig att vi har världens bästa råvara rakt under våra fötter.

Potatisen har odlats i över tiotusen år och spelade en central roll i Inkafolkets kultur. I Sverige blev den populär tack vare Jonas Alströmer på 1700-talet. Under historiens gång har potatisen varit en räddning vid svältkatastrofer, särskilt under den irländska potatissvälten på 1800-talet och under världskrigen. Under svältkatastrofen på Irland svalt folk ihjäl för att potatisodlingarna ruttnade, omkring en miljon dog och många emigrerade.

Hannu Sarenström

Älskade knöl

Älskade knöl av Hannu Sarenström är en inspirerande bok om potatis – en älskad och mångsidig råvara. Här delar Hannu med sig av sin kunskap och passion för potatisodling blandat med enkla recept.

Det känns som att många tar potatisen lite för givet?
– Ja, vilket är tråkigt. Potatis är en av de mest näringsrika och mångsidiga livsmedel vi har. Visst kostar det att köpa in sättpotatisen, men sen har du din egen potatis för resten av livet.

Potatis innehåller vitamin C, fibrer, och kalium. Det är en av få grödor som kan utgöra en komplett föda. Under perioder av hungersnöd har potatis varit en livsviktig basvara.

Hur började du själv nörda in dig på potatis?
– Jag har odlat ett par kilo varje sommar, men när jag började samarbeta med Larsviken, en återförsäljare av potatis, började jag inse hur stor variation det fanns. Tack vare dem har jag testat olika sorter och verkligen upptäckt potatisens bredd, från den första färska potatisen till sista vinterlagrare. Om du frågar mig är den vinterlagrade potatisen godare än omogen färskpotatis.

Potatis är en av de mest hållbara grödorna eftersom den kräver relativt lite gödning och kan odlas i många olika klimat. Den är också enkel att lagra och har en lång hållbarhet, särskilt om den just vinterlagras korrekt i en sval och mörk miljö.

Många verkar tro att all potatis smakar likadant. Stämmer det?
– Nej, absolut inte. Den kan smaka mandel, kronärtskocka mm. beroende på vilken sort, hur den har odlats, i vilken jord och vädrets förutsättningar.  

Vad tycker du är den största missuppfattningen om potatis?
– Tidigare fanns det bara ”mjölig” och ”fast” potatis i butikerna, men idag ser vi fler namngivna sorter. I Danmark, där jag bor nu, står namnet på sorten i butiken, vilket är en stor förändring. Jag hoppas att vi ser samma utveckling i Sverige så att folk kan och blir uppmuntrade att testa fler sorter och upptäcka hur goda vissa sorter är.

Har du några favoritpotatisar?
– Jag har flera! Solist är fantastisk eftersom den går att vinterlagra. Äter du den i mars så har den mognat fram till något otroligt. Jag gillar också Laura (Årets potatis 2024) som har en härlig smak och även Nicola, om jag bara ska nämna tre.

Du har en hel del recept i boken. Vad kan du säga om dem?
– Det är enkla men välsmakande rätter där potatisen får spela huvudrollen. Jag älskar sallader, men också pommes frites. På tal om pommes frites ska man veta att inte alla sorter går att göra pommes frites av (läs mer i boken).

Vilket är ditt bästa potatisminne?
– Det måste vara när jag som mycket ung fick kall kokt färskpotatis med smör. Enkelt, men oslagbart gott.


Fler potatisrecept!