I regel är proteininnehållet i en vegokost inte begränsande. Det är extremt ovanligt med proteinbrist i västvärlden hos friska personer. Äter du en väldigt kalorisnål kost utan baljväxter blir det dock svårare att få i dig tillräckligt med protein och dess essen­tiella aminosyror. Det är framför allt amino­syran lysin som då blir begränsande. Lysin finns i bra mängd i baljväxter och seitan (vetegluten), men även i quinoa, pistagenötter och pumpafrön.

Tycker du inte om smaken av hela bönor och linser kanske tofu eller texturerat sojaprotein (TVP) kan vara ett bra alternativ för dig? Tofu och TVP tillverkas av sojabönor som är en baljväxt, men konsistensen och smaken är helt annorlunda än hela bönor. Prova också gärna tempeh som är en fermen­terad sojabönsspecialitet. Vanliga gröna ärtor hamnar ibland i skymundan, men de är både proteinrika och goda.

Hampaprodukter, nötter och frön är också relativt rika på protein, men det är bra att kombinera med baljväxter för att på ett enkelt sätt få i sig full värdigt protein (protein med alla essentiella aminosyror). Fetthalten i nötter och frön är hög, vilket kan vara ett problem om man har ett lågt energiintag. Det går att äta vegokost utan baljväxter och få i sig fullvärdigt protein, men då är det enklast att täcka behovet med ett högt kaloriintag och en hög fysisk aktivitetsnivå.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.