Berätta om din nya bok!
– Jag och min förläggare Annelie har länge pratat om att jag borde göra en uppföljare till min storsäljare, omtyckta Vego till Vardags, som var min första vegobok som släpptes 2018. I min nya vegobok Vardagsvego ville jag dela med mig av mina allra bästa vegorecept och få med ett nytänk med att dela upp boken efter fyra tekniker som känns helt rätt i tiden. För att förenkla för alla som vill laga mer grönt i vardagen. Snabbt, få råvaror, allt i ett och budget är konceptet som jag har jobbat med.

Maria Zihammou

Vardagsvego

Maria Zihammou är tillbaka med uppföljaren till omtyckta Vego till vardags (Semic förlag). I Vardagsvego bjuds det på grön vardagsmat och maximalt med smak med influenser från hela världen.

Hur vill du att folk ska använda din bok?
– Att alla ska kunna laga smakrik mat. Det är som alltid lättlagade recept med mycket smak och jag har även med många tips på hur man kan byta ut råvaror och följa säsongerna. Att kombinera recepten i boken på olika sätt är en annan teknik som jag vill dela med mig av. Jag har skrivit ett kapitel med tillbehör som du som läsare kan använda på olika sätt för att variera din matlagning utan en massa krångel.

Varför tror du folk är så redda för att leka och laga med grönsaker?
– Det kan vara att man tycker att det är för många ingredienser och att man känner sig osäker på hur man lagar en aubergine eller gröna proteiner med linser och bönor. Jag tycker att man ska välja råvaror som man gillar för att komma i gång, som kanske potatis och broccoli. Laga efter ett recept och sedan prova sig fram, byta ut råvaror mot det man gillar eller har hemma. Om man lär sig fem nya recept och lagar den maten ett par gånger så är det sedan enkelt att byta ut råvaror och prova sig fram för att hitta nya favoriträtter.

Du verkar verkligen få inspiration överallt. Hur går det till när du tar fram recept?
– Ja, det stämmer! Jag har alltid gillat att hitta ny inspiration och har ju växt upp med en mångkulturell bakgrund. Min marockanska pappa lärde mig laga mat med spiskummin, koriander och vitlök och mamma älskade allt från Frankrike. Lägg till att min mormor var kalaskokerska. Jag fick alltid vara med och laga mat med mormor, som lärde mig alla grunder i matlagning och bakning. Jag gillar också att resa och hämtar massor av inspiration när jag provar ny mat. Det är sådant som får mig att vara kreativ och komma på nya kombinationer när det gäller råvaror, tillagningssätt och kryddning. Jag är nog ständigt nyfiken som person.

Vilka är dina favoritråvaror att använda just nu?
– Lök, citron och tomater. Det är grunden för mig – och så kommer så klart alla råvaror i säsong till. Ja, och potatis är en användbar råvara som inte kostar särskilt mycket och kan varieras i det oändliga till vegobiffar, att ugnsbaka, steka osv.

Mest underskattade råvaran!?
– Lök i alla dess former. Det är en riktig smakbomb och grunden till det mesta. Att fräsa löken till en gryta eller soppa ger en grundsmak som är fantastisk. Eller att låta skivad rå lök dra i kallt vatten en liten stund för att göra den mildare i smaken och sedan servera som smaksättare på olika sätt – till kokta bönor eller potatissallad eller att bara toppa en god sallad med.

Favoritsmaksättare/krydda?
– Jag älskar ju mat med mycket smak, så olika örter är alltid gott att använda. Men också att ge maten hetta från nordafrikansk harissa, det är så gott!

Några favoriträtter vi bara måste testa från boken?
– Okej, jag tycker ju om allt i boken då jag har utgått från den mat som jag själv lagar hemma till min familj. Men om jag ska välja så blir det sticky aubergine med sötsyrlig sojasås, marockansk snabblagad sallad med råhyvlad zucchini och grantäppelsirap. Åh, och den ugnsbakade löken med ostig fyllning och potatisbiffarna med tomater och parmesan.