
Khadija lanserar sina egna kryddblandningar!
8 juli, 2025
Khadija Mohamud tar nästa steg i sin matresa och lanserar nu sina egna kryddblandningar. Inspiration hämtas från främst Östafrika och Khadijas eget kulturarv.
Spices by Khadija
Khadija har nu börjat sälja fyra olika kryddblandningar: Berbere, Xawaash, Kycklingkrydda och Kött & grillkrydda. Beställ här.

Hur kom idén till att börja göra egna kryddblandningar?
– Idén föddes mitt i vardagen, som ensamstående mamma med mycket matglädje i hjärtat.
Jag ville laga mat som smakade som hemma – som påminde mig om mina rötter i Somalia och hela Östafrika – men märkte att det var svårt att hitta autentiska kryddor i butik. Framför allt var Xawaash väldigt okänd i Sverige.
Intresset växte när jag släppte min första kokbok med recept från Östafrika. Jag började blanda kryddorna själv, först bara till familjen.
Men Xawaash är inte bara en kryddblandning – den har format hela mig. Som barn såg jag hur min mamma och mormor rostade kryddorna inför varje måltid. Jag minns så väl känslan av att stå bredvid dem och få hjälpa till.
Recept med kryddblandningen xawaash:
Frågan kom gång på gång: ”Var kan jag köpa Xawaash? Eller Berbere?” Så föddes Spices by Khadija. Idag skickar jag kryddorna över hela Sverige – och jag är så stolt över det.
Du har ju två populära kryddblandningar: Xawaash och Berbere. Vad är det för något?
Xawaash är en klassisk somalisk kryddblandning med kanel, kardemumma, nejlika, spiskummin och svartpeppar – varm, mjuk och otroligt aromatisk. Den används i allt från ris till köttgrytor och soppor. Jag brukar kalla den Somalias svar på curry.
Berbere är en stark och djup etiopisk/eritreansk blandning med chili, vitlök, ingefära , musköt och flera rostade kryddor. Den har en rökig hetta som passar perfekt i linser och grytor.
Båda blandningarna för mig närmare mitt kulturarv – och jag tror fler börjar upptäcka den smaken nu.
Vad säger du om svenskarnas kunskap om mat från Afrika i stort?
– Den växer – men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka. Afrikansk mat är inte en enda stil, det är ett helt kontinentalt smörgåsbord av smaker, tekniker och traditioner. Men jag märker att intresset växer. Många har smakat på rätter som injera, jollof rice eller sambusa – men få känner till historierna, människorna eller kulturerna bakom dem. Därför känns det extra viktigt för mig att vara en röst och en bro mellan världar. Jag vill inte bara sälja kryddor – jag vill väcka nyfikenhet, bygga stolthet och skapa verklig förståelse för den afrikanska matkulturen.
Vad är målet med det här? Ska du skapa fler produkter?
– Absolut! Jag vill bygga ett varumärke som speglar min passion för både smak och självständighet.
Just nu säljer jag fyra kryddor, men planen är att lansera fler blandningar, färdiga rätter, kanske till och med sambusa i mataffären. Men mitt djupaste mål är att visa andra kvinnor – särskilt de som gått igenom tuffa livsresor – att det går att stå på egna ben, bygga företag från köket och skapa något större. Jag vill inspirera genom mat, inte bara sälja den.
Har du något annat roligt på gång?
– Ja, det händer mycket spännande bakom kulisserna just nu! Jag har flera projekt på gång – både digitala och ute bland människor – som jag ser väldigt mycket fram emot att dela längre fram. Det handlar om mat, gemenskap och att lyfta viktiga berättelser. Och i höst planerar jag att turnera med Spices by Khadija i olika gallerior runt om i Stockholm – för att möta kunderna direkt och bjuda på smaker ur mitt kök.

Khadijas kök
Recept från kokboken

Recept juli 8, 2025
Bajiye – Somalisk falafel

Recept juli 8, 2025
Sukuma wiki – grönsaksgryta från Kenya

Recept juli 8, 2025
Bambaya tabikh – sudanesisk okragryta

Recept maj 12, 2022
Sudanesisk aubergineröra med jordnötssås

Recept juli 8, 2025
Matbanan med kokosmjölk och jordnötskräm

Recept juli 8, 2025
Makai paka – majs i kokosmjölk från Tanzania

Smaker från Afrika
Recept från kokboken

Recept mars 4, 2025
Mbowa – Grönsaksgryta i kokosmjölk från Moçambique

Recept februari 27, 2025
Koshari – egyptisk nationalrätt med ris och pasta

Recept mars 3, 2025
Chakalaka – Sydafrikanska stekta grönsaker med vita bönor

Recept augusti 28, 2023
Vegetarisk harira – marockansk soppa

Recept mars 3, 2025