Följ Khadija

Glöm inte att följa Khadija på Instagram @khadijaskitchen.se och kolla in hennes hemsida khadijaskitchen.se. Du måste även köpa hennes första bok Khadijas kök.


Maten kännetecknas av kryddiga och aromatiska rätter, ofta baserade på ris, pasta, kött (särskilt lamm, nötkött och kyckling) och en mängd olika kryddor som kardemumma, kanel och spiskummin.


Den här lättlagade risrätten är äkta somalisk husmanskost. Allt lagas i en och samma gryta, och du behöver inte ta exakt de grönsaker och rotfrukter som står i receptet, utan använd gärna det du har hemma. Stark grön chilisås och vanlig banan är gott till.


En härlig majsgröt som du kokar med grönsaksbuljong och massor av goda kryddor. Till gröten serveras en spenat- och grönkålsgryta som toppas med ugnsrostad pumpa.


Syrlig, söt och riktigt het sötpotatisröra som toppas med stekta grönsaker. Det här är en av mina favoriter till fredagmyset.


Muufo är ett lättbakat bröd som är gott att äta till grytor och röror. Skippar man lökpulvret passar det även till frukost.


Det här är en rätt som du aldrig tröttnar på och som passar till allt – på buffén, som mellanmål och även på utflykten. Bönorna ska blötläggas i förväg, och ligga över natten. Bajiye är populär street food som du hittar överallt i Somalia.


Det här är den kryddblandning som man använder allra mest i det somaliska köket.