Diwali, även känd som ljusets högtid, är en viktig högtid i Indien som symboliserar ljusets seger över mörkret och det godas triumf över det onda. Firandet pågår i fem dagar och inkluderar ljusdekorationer, fyrverkerier, familjesammankomster, böner, och utbyte av presenter och sötsaker. Den tredje dagen, som är huvudfestdagen, hedrar många den hinduiska gudinnan Lakshmi, rikedomens och välståndets gudinna, med böner och ceremonier.

Under Diwali serveras många traditionella rätter och sötsaker. Typiska sötsaker inkluderar ladoo (kulor av mjöl, socker och nötter), barfi (en mjuk, mjölkbaserad godbit), jalebi (friterade, sockerdränkta spiraler), och gulab jamun (friterade bollar i sockerlag). På matbordet är det vanligt med rätter som samosas, pakoras (friterade grönsaker), chole (kryddig kikärtsgryta), och olika sorters kebabs och biryani.

Högtiden är också en tid för familjesammankomster, böner och reflektion över godhetens triumf över det onda.

Författare

Mattias Kristiansson

Mattias Kristiansson

Chefredaktör VEGO