Cashewträdet har gula eller röda fruktliknande cashewäpplen som innehåller ett frö som vi till vardags kallar cashewnötter. Fröet är täckt av dubbla skal som innehåller olja med anakardinsyra. Oljan är hudirriterande och giftig och för att få bort den måste därför fröerna rostas innan de äts. Så även om du väljer naturella cashewnötter är de alltså redan rostade och inte råa.

Cashewnötter är riktiga kalori- och näringsbomber. Är du ute efter mycket energi är det perfekt. Behöver du däremot gå ner i vikt och äter en kalorireducerad kost är det klokt att hålla intaget till max två matskedar per dag då fettintaget annars blir ganska högt. Nötterna innehåller bra med enkel- och fleromättat fett, men mängden omega-3-fetter är relativt låg. Förutom fett innehåller cashewnötter också bra med protein och fiber. Nötterna är en relativt bra vitamin B6-källa och innehåller bra med mineralerna koppar, magnesium, mangan, kalium, selen och zink.

Även om oljan med anakardinsyra i skalet på nötterna är en biprodukt och har toxiska effekter, så har den i vissa kulturer används som traditionell medicin för att motverka inflammation. Det finns också in vitro-studier som visar att anakardinsyran eventuellt kan ha effekt mot vissa typer av cancer.

Författare

Pernilla Berg

Pernilla Berg

Nutritionist, medicine doktor i toxikologi och forsknings- och utvecklingschef inom life science.