ÖVERALLT I VÄRLDEN lagas det långkok. Oftast handlar det om grova styckdelar av kött som förvandlas till mjuka grytor med djup smak. Men liknande långdragna metoder kan lika gärna användas för veganmat — även om koken då blir en aning kortare. En extra vinst är att rotsaker och svamp får bättre näringsvärden när de kokas länge.

Men den största vinsten med sölig matlagning är att smakerna blir så sammansatta och nyanserade. Det finns en särskild magi i att något så oansenligt som torkade gula ärter, svarta linser eller kikähttps://vegomagasinet.se/recept/enkel-falafel/rter kan utveckla så härligt trygga smaker när de sjuds mjuka. Ta bara den traditionella ärtsoppan (som jag här har gjort en vegansk version av).

Likadant är det med långkok med rött vin. Tiden i grytan förvandlar drycken till en härlig sky med en uppsjö av fina aromatiska nyanser.

Har man dessutom varit klok nog att laga maten en dag i förväg, så att ingredienserna hinner svalna i sin egen sky, blir det ännu bättre. Då återfuktas nämligen baljväxterna och de blir extra saftiga. Kyl ner koken så snabbt som möjligt genom att till exempel ställa dem ute på en balkong eller altan, så ökar hållbarheten.

Författare

Jens Linder

Jens Linder