Polen är känt för sina rustika smaker och rätter, t ex en skål med rykande het żurek (surdegsbaserad soppa), eller en tallrik fylld med pierogi (dumplings) som är fyllda med allt från potatis och ost till svamp och kål. Traditionell polsk mat är ofta rejäl och smakrik, med fokus på rotfrukter, surkål och en hel del kött, särskilt fläsk och korv. Men landet har på senare år börjat omfamna ett nytt kök, fullt av gröna och vegetariska alternativ.

När det gäller vegetariska rätter finns det fler alternativ än vad man kanske tror. De populära pierogierna finns ofta i vegetariska varianter, fyllda med ost och potatis eller surkål och svamp. Bigos, en polsk jägarsoppa, görs traditionellt med kött, men i vegetarisk version får den sin smak från surkål och en blandning av olika svampar som ger en fyllig, umamirik smak.

En annan höjdare för grönsaksälskaren är placki ziemniaczane, eller potatisplättar, som steks gyllene och krispiga. Dessa serveras ofta med en klick gräddfil eller äppelmos och passar både som förrätt och huvudrätt. Även barszcz, den polska rödbetssoppan, är ofta vegetarisk och har en underbart jordig smak som lyser upp vilken middag som helst.

Så nästa gång du får chansen, ge den polska maten en chans – oavsett om du är köttälskare eller vegetarian finns det alltid något nytt att upptäcka!