Den 25 mars firar vi Våffeldagen i Sverige – en av våra absolut godaste högtidsdagar! Hur den firas? Med våfflor såklart! Börja dagen med en enkel grötvåffla, fortsätt med matiga våfflor till lunch avsluta med klassiska söta våfflor.

Historia – våffeldagen

Ursprungligen var den här dagen en religiös dag och kallades för “Vårfrudagen” aka. jungfru Marie bebådelsedag. Med tiden förvreds uttalet i folkmun till “våffeldagen”, vilket ledde till att den religiösa högtiden förvandlades till en mattradition med frasiga våfflor i fokus.

Idag virar folk dagen med våfflor i alla olika former, färger och smaker. Här hittar du våra absoluta bästa recept.

Våra bästa våfflor (utan ägg och mjölk)

De här våfflorna blir både och frasiga och fluffiga på samma gång. Och de blir det utan ägg och mjölk! Tricket för perfekta veganska våfflor är…ja, förutom det här receptet, kolsyrat vatten.

Klassiska våfflor

Här kommer några fler klassiska våfflor fast med olika smaksättningar. En med klassikern citron och vallmo och en med choklad.

Potatisvåfflor

Potatis i våfflor gör de underbart frasiga och så goda. Perfekta som förrätt med skagenröra eller tångcaviar och crème fraîche.

Linsvåfflor

Om du blötlägger linser kan du mixa de till en smet och sedan grädda till frasiga våfflor. De blir proteinrika och goda. Jag gillar lätt indiska smaker, men servera du med något du älskar.

Frukostvåfflor

Varför inte börja dagen med våfflor? Här kommer två lite hälsosammare våfflor: En grötvåffla och en som är som en fiberrik smoothie i våffelform.

Matiga våfflor

Våfflor är inte bara gott som dessert, de går lika bra att servera som en enkel vegetarisk lunch eller middag. Här är några förslag på matiga våfflor.

Belgiska våfflor

Vi älskar tunna, frasiga ”svenska” våfflor, men måste såklart dela med oss av extra tjocka och fluffiga belgiska våfflor.