
Näringsjäst – Vad är det egentligen?
7 juli, 2017
Näringsjäst är intaktiv jäst som används mycket i det växtbaserade köket. Den har en ostig och umamirik smak som passar i allt från såser, röror, desserter och grytor.
Näringsjäst är nyttiga ljusgula flingor fulla av smak som ger fyllighet och rymd till det mesta. För alla som jagar umamikällor så är det här en riktig guldklimp. Du kan även hitta näringsjäst med tillsatt vitamin B12. Och letar du i engelska recept står det som ”nutritional yeast”, bara så att du vet.
Näringsjäst är inte märkligare än torkad, inaktiv jäst, och allt har vi att tacka Louis Pasteur för, som lyckades isolera jästen. Flingorna har en väldigt kraftigt ”ostig” smak som vissa hatar och andra gillar. Tricket är att använda det på rätt sätt, det är då alla kommer att bli förälskade. Tack vare sin ostiga, umamirika smak gör den sig perfekt när du vill få till veganska ostsåser, röror mm. Den är även god att ha ner i grytor, soppor och annat som behöver en smakboost. Testa t ex att blanda ner lite i pannkakssmeten eller tofuröran för att lyfta maten till nya höjder.
Näringsjäst är känt för att vara rikt på:
• Vitaminer: Speciellt B-vitaminer, inklusive vitamin B12 i vissa berikade varianter.
• Protein: Det innehåller ofta alla nio essentiella aminosyror, vilket gör det till en komplett proteinkälla.
• Mineraler: Innehåller bland annat zink, selen och järn.
• Antioxidanter: Som glutation och selenoproteiner.
Var hittar jag det?
Det finns i välsorterade matbutiker och hos hälsokosten. Det gå även att beställa på nätet.