
Porträtt: Hanna Olvenmark
11 oktober, 2024
Hanna Olvenmark, ”Portionen under tian,” delar med sig om tankar kring enkel matlagning, favoritprodukter, rätter och hållbarhet.
VEM?
Hanna Olvenmark, även känd som Portionen undar tian, har skrivit flera framgångsrika kokböcker, bland annat Portionen under tian och Äta ute. Hon blev utsedd till mäktigaste vegoinfluencern på instagram 2023 av maktbarometern. Hanna är proffs på hur du lagar billig och god mat, samt älskar att spendera tid ute i naturen.
Namn: Hanna Olvenmark
Ålder: 36
Bor: Göteborg
Gör: Kokboksförfattare, matinspiratör och dietist
Vilken rätt lagar du när du är trött, hungrig och har noll tid?
– Just nu är den mest gjorda ”nödrätten” hemma hos oss min majscarbonara. Okej, jag vet att det sticker i ögonen att kalla något sådant för carbonara, men anyhow! Den är god, svinenkel att svänga ihop och går alltid hem hos alla i familjen.
Vilken är den vanligaste frågan du får från läsare/följare?
– ”Går det bra att byta xx mot xx?” när jag har lagt ut ett recept. Jag får också en hel del praktiska frågor när jag är ute i naturen, som jag ju är en del, och frågor om vilken utrustning jag har. Den allra vanligaste frågan där är vilken termos jag har (troligen för att jag mest dricker kaffe ute, haha!).
Du gillar ju att äta ute. Vad blir godast i naturen?
– Alltså världens tråkigaste svar. Men typ allt? Jag tycker verkligen det. Men just nu när det börjar bli varmt så är det ju sjukt lyxigt att stoppa ner en termos med glass i och äta till efterrätt ute. Häromdagen stekte jag äpplen ute på stekhäll med lite kanel, råsocker, hasselnötssmul och så lite vaniljglass till det. Det är ju sjukt gott inomhus, men ute är det nästa nivå ändå!
Av maträtter är jag ju konstant svag för att steka upp falafel ute och ha lite göttiga tillbehör. Är det kallt? En god soppa eller gryta som värmer.
Favoriträtt?
– Jag har ingen riktig favoriträtt då jag har så dåligt minne att jag glömmer av vad jag gillar. Men olika röror, grönsaker, falafel, alltså typ meze-style är alltid så sjukt gott. Det går inte att tröttna på.

Bästa matminne?
– Ja, då var det det där med minnen igen… Men nudelsoppan min kompis svängde ihop till mig några timmar efter att jag hade fött min andra dotter smakade otroligt bra.
Vad har du helst i glaset just nu?
– Just nu när jag svarar på detta är det ju värsta sommarvärmen så då kommer det roliga svaret… vatten! Eller en iskall alkoholfri öl, av antingen lager eller IPA-karaktär. Jag blir fruktansvärt varm när det är varmt så då måste jag dricka kalla grejer.
Vad lagar du när du ska lyxa till det och inte tänka på att det måste vara billigt?
– Eftersom jag oftast lagar mat från grunden tycker jag att det är lite lyxigt att köpa något hel- eller halvfabrikat. Då gillar jag verkligen Bärtas produkter. När det gäller att bjuda på mat så köper jag gärna någon eller några sorters riktigt nice glass. Jag älskar glass. Då slipper jag också göra efterrätt, vilket verkligen inte är min grej. Och alla blir glada för glass. Så win-win där.
Mest underskattade råvaran?
– Potatis. Den kanske inte är underskattad? Men jag tycker i alla fall att potatis alltid förtjänar mer kredd. Potatis är tamejtusan den bästa råvaran vi har.
Vad har du alltid hemma i kylen?
– Potatis.
Vad är din senaste besatthet?
– Eftersom jag håller på att skriva en bok som handlar om mellanmål så har väl det blivit något av en besatthet senaste tiden. Olika varianter av mellanmål. Men nu vill jag bara bli klar så att jag kan få bli besatt av något annat.
Favoritredskap?
– Min supermixer.
Favoritkrydda?
– Svårt att välja en krydda! Men jag använder i alla fall väldigt mycket sambal oelek, så kanske den?

Mellanmålen
Vilket kök är mest överskattat?
– Detta är inte ett helt kök, men poke bowls – trenden som ännu inte riktigt verkar ha släppt? Den är riktigt tråkig tycker jag. Och sen har jag jättesvårt för buffé när det serveras olika rätter som inte passar ihop. Så kanske att det är överskattat att mixa massor av olika kök?
Vad gör du helst när du är ledig?
– En heldagsutflykt på något sätt. Just nu är jag lite besatt av att cykla då jag skaffat mig en cykel för att cykla på grusvägarna vid vår stuga. Det är otroligt roligt! Så jag packar nog en go matsäck och stannar vid fina platser och sjöar. Äta, dricka kaffe, bada och cykla. En fem plus-dag enligt mig!
Vad har du för guilty pleasures?
– Glass. Alltid. Det finns inget godare.
Följ Hanna!
Hanna har tidigare släppt succéböckerna Portionen under tian, 300 kronorsveckorna och äta ute. Följ henne på Instagram @portionenundertianoch kolla in undertian.com.