Thanksgiving är en traditionell högtid som firas i USA och Kanada. Den firas för att uttrycka tacksamhet för årets skörd och andra välsignelser. Högtiden har sina rötter i en höstfest som hölls av pilgrimerna och ursprungsbefolkningen i Plymouth år 1621.

Friendsgiving är en modern variant av Thanksgiving, där vänner samlas för att fira tillsammans.

Istället för kalkon

Rostad kalkon (oftast fylld) är ett måste på Thanksgiving. Här är vår helt veganska version som görs på seitan (vetegluten).

Såser

Gravy som är en fyllig skysås och tranbärssås är två måsten på en Thanksgiving-middag. Du kan med fördel förbereda de här 3 dagar innan för att slippa onödig stress.

Tillbehör

Det finns många olika tillbehör att njuta av. Det räcker mer än nog med 3-4 rätter.

Att förbereda:
– Bröd – Du kan du förbereda de här en vecka innan och frysa in. Bara att värma på vid servering.
– Stuffing – Kan förberedas dagen innan och sedan värmas på.
– Brysselkål – Kan förberedas dagen innan och sedan värmas på.
– Mac’m’cheese. Du kan koka pastan och göra såsen dagen innan, sen blanda ihop och gratinera vid servering.
– Rostade rotfrukter. Kan förberedas max tre dagar innan och sedan rostas i ugnen igen vid servering.
– Potatismos. Gör potatismos och chipstopping dagen innan. Lätta upp potatismoset med mjölk och värm i en kastrull vid servering.
– Green Bean Casserole. Förväll bönor, gör champinjonsås och fritera löken dagen innan. Gratinera vid servering.
– Pumpasallad. Du kan med fördel rosta pumpan dagen innan.

Desserter

Alla verkar ha olika ”måsten” när det kommer till desserter, men tre populära favoriter är pekannötspaj, pumpapaj och äppelpaj. Jag bjöd på alla tre, men du kan självklart välja en av dem.