En ny Sifo-undersökning från HelloFresh visar att två av tre (67%) brukar beställa japanskt mat på restaurang. Trots detta lagar bara var tredje (32%) mat hemma ur det japanska köket. Undersökningen visar också att var femte (20%) vill laga och äta mer japansk mat under 2024.

Därför lagar svenskarna inte japansk mat hemma
Den främsta anledningen till att så få lagar japansk mat hemma, trots den stora populariteten, är att man inte riktigt vet vad det finns för olika maträtter och recept (28%) följt av att de inte tror att maträtterna blir lika bra hemma som på restaurang (27%) och att det är svårt att få till rätt smaker (16%). Dessutom anger 13 procent att de inte vet vart de får tag på alla ingredienser.

Topplista: Svenskarnas favoriträtter inom det japanska köket

  1. Sushi (56%)
  2. Teriyaki (27%)
  3. Ramen (26%)
  4. Gyoza (22%)
  5. Sashimi (15%)

Några recept: