Korv stroganoff är år efter år en av svenskarnas absoluta favoriträtter. Succén ligger i att den är så enkel att göra, kräver relativt få ingredienser och samtidigt är mättande och god. Korv stroganoff är en version av den ryska klassikern Biff stroganoff där man istället använder den populära falukorven i.

Histora – korv stroganoff

Jepp, originalet är den ryska stroganoffen som fått sitt namn efter den adliga Stroganoff-familjen på 1800-talet. Lik dagens stroganoff gjordes den på nötkött som parades ihop med en gräddig sås med bland annat senap och tomat. Den spred sig snart och under andra halvan av 1900-talet blev det en av svenskarnas mest älskade husmanskost-klassiker.

Vegetarisk & vegansk stroganoff

Det går enkelt att göra en vegetarisk och vegansk stroganoff. Enklast är att byta ut falukorven mot någon av de många vegetariska falukorvarna som du hittar antingen i kyl- eller frysdisken. Du kan självklart ersätta med vilken vegokorv som helst. Andra populära alternativ är fast eller rökt tofu, men testa även våra varianter med svamp, linser och bönor också.

För att göra din stroganoff helt vegansk byter du bara ut grädden mot t ex havre- eller sojagrädde.

Korv stroganoff på vegetarisk korv

Det finns många vegetariska korvar på marknaden, från ”falukorvar”, till vanliga milda korvar och starkare varianter. Vad de är gjorda på varierar, men vanligast är soja och vetegluten. Här kommer några favoritstroganoffer att testa.

Vegetarisk stroganoff på tofu

Tofu är perfekt att ersätta korv med i en stroganoff. Ett billigt och proteinrikt alternativ som du enkelt strimlar och steker på. Du kan antingen ta vanlig fast tofu eller den smakrikare rökta varianten.

Stroganoff på bönor och linser

Så länge du har smakerna med så kan du använda lite allt möjligt i din stroganoff. Här kommer några varianter som är lite mer inspirerade av biff stroganoff, men med linser och bönor.

Stroganoff på svamp

Svamp ger en mustig och god smak till din stroganoff.

Vegetarisk biff stroganoff

Här är den svenska Biff stroganoffen i en helt vegetarisk version, gjord med vegobitar. Så god tillsammans med ris eller kokt potatis.