
Vi älskar choklad! (fakta + recept)
24 februari, 2025
Choklad är inte bara underbart gott, där är även rena dynamiten för hälsan. Åtminstone om du väljer kvalitetschoklad. Bra för själen är det också.
Många är vi som fullkomligt älskar choklad, som nästan skulle döda för en mörk, kakaodoftande läckerbit. Som knappt anser livet värt att leva om vi inte får knapra i oss några chokladrutor då och då.
Detta är helt rationella och fullkomligt sunda känslor. För som du säkert redan visste: Choklad är lite av en mirakelkur, som är bra för såväl hjärtat som hjärnan och som till och med sägs hjälpa till att förebygga cancer.

Fredrik Alverén är civilingenjör och tillsammans med hustrun Ulrika Bergenkrans lycklig delägare till både Svenska Kakaobolaget och Österlenchoklad. Han äter choklad från morgon till kväll och faktum är att han låter osedvanligt harmonisk när vi pratas vid.
– Jag skulle nog vilja gå så långt som att påstå att det finns en choklad för varje tillfälle. Är klockan nio på morgonen kanske man föredrar en lite ljusare och mildare variant, och är det sent på natten, ja då kanske man vill ha en mörkare och mer intensiv choklad, förklarar han.
Han har varit i chokladbranschen sedan 2014 och har tillsammans med Ulrika tagit det lite som sin livsuppgift att informera om choklad och att få oss svenskar att äta bra choklad.
– Med bra choklad menar vi choklad som har tagits fram under schyssta förhållanden, där odlarna och de som arbetar på odlingarna har jobbat under bra villkor, där de får en rimlig lön för sitt arbete och där kakaobönorna dessutom har odlats ekologiskt, säger han.
Det kan låta plätt-lätt, men är långt ifrån någon självklarhet. Kakaobönan, som ju egentligen är den enda ingrediensen som krävs för att framställa choklad, har ett mörkt förflutet och än idag är det inte helt ovanligt att barnslavar tvingas jobba på kakaoplantagen och att arbetarna får så gott som ingen lön.
– Vi startade Kakaobolaget just för att vi ville få kontroll över våra kakaoodlingar. Vi köper bönorna från kooperativ i Tanzania, Peru och Sri Lanka och besöker odlingarna med jämna mellanrum, säger Fredrik.
Han förklarar att en kakaoböna inte bara är en kakaoböna. Smaken skiljer sig markant, beroende på var den har skördats, vilken slags böna det är och hur den sedan har fermenterats och rostats.
– Vi är tyvärr ganska vana vid att äta choklad med en rad tillsatser, som till exempel vanilj. Vanilj gör att smaken av bönan döljs. En choklad gjord av en böna av god kvalitet är god att äta som den är, helt utan tillsatser.
NÄR KAKAOBÖNAN HAR skördats ska den jäsas, eller fermenteras som det heter på proffsspråk. I tre till sju dagar ligger bönorna i jäskar och därefter ska de torkas innan de packas i stora säckar och fraktas vidare.
– När vi har fått hit bönorna sorterar vi dem och rostar dem på plats här på Österlen. Hur länge och i vilken temperatur beror på vilken smak man vill få fram. Därefter krossar vi bönorna lätt, säger Fredrik.
Chokladmassan mals i nästa steg och knådas lätt i upp till två dygn. Det gör att alla smaker frigörs. Därefter lagras den i stora chokladblock, smälts ner och gjuts till chokladkakor.
– Vi är ett av få företag i Sverige som gör choklad från böna till chokladkaka, men intresset för bean to bar har ökat markant och i USA är det jättehett, säger Fredrik.
När han och Ulrika håller chokladprovningar möter de ofta kursdeltagare som fastnar direkt.
– Det är först nu på sista tiden som folk har börjat bli medvetna om vad bra choklad verkligen är och hur den odlas. För oss är det viktigt att kunna förmedla det här. Under en period kändes det som om alla åt choklad, men att ingen hade koll på vad bra choklad innebär. Nu håller det på att vända.
Att vi blir sugna på choklad när vi är trötta eller deppiga är inte konstigt. I choklad finns nämligen magnesium, koppar, protein och kolhydrater, som i sin tur gör att serotoninhalten får sig en extra skjuts.
Under årens lopp har det publicerats en rad undersökningar som visar att du faktiskt inte inbillar dig när du känner att du bara måste ha choklad. När professor Joseph Schroeder vid Connecticut College i USA undersökte saken visade det sig att choklad är lika beroendeframkallande som… kokain. Även forskaren Gene-Jack Wang vid Brookhaven National Laboratory i delstaten New York kom fram till att choklad är extremt beroendeframkallande och man började tala om ”kakaonister” istället för ”kokainister”.
Vi kan bara konstatera att det är ett sunt beroende, som gjort för att bejakas, och sträcka oss efter ytterligare en liten bit som vi låter smälta på tungan.
Chokladmousse
Chokladmousse är en alltid uppskattad dessert som är smidig eftersom den går att förbereda och alltid god. Vi har flera olika typer av chokladmousse, någon gjord med bara vatten, andra med grädde, någon med kikärtsspad och även några med mjuk tofu.
Chokladkakor
Choklad i kakor är alltid en succé. Oavsett om det är mjuka kakor som sockerkakor och kärleksmums eller kladdiga kladdkakor, så går det hem hos alla. Du kan även lyxa till det med smältande goda chokladfrostingar.
Småkakor med choklad
Choklad i kakor är en dröm. Hacka den grovt och arbeta in i degen och du får smältande goda chokladbitar i de färdiga kakorna.
Drick din choklad
Varm choklad är något vi alla älskar att värma oss med under vintern. Du kan ha den väldigt klassisk eller smaksätta med t ex kokos, kanel, apelsin eller chaikryddor. För att inte glömma bort chokladmilkshake!
Chokladdesserter
Desserter känns alltid lite extra lyxiga när de innehåller choklad. Speciellt om du satsar på en choklad av hög kvalitet. Här är några av våra favoritdesserter.
Choklad till frukost
Varför inte börja dagen med choklad? Förutom varm choklad kan du även testa t ex chokladfrallor, chokladscones eller knaprig chokladgranola.