(Betalt samarbete med Bagaren & kocken).

Falafel! Finns det något godare? Det är en ständig favorit bland vegetarianer och veganer, men självklart även hos alla som älskar god mat. En äkta falafel, nyfriterad och frasig, är bland det mumsigaste som finns och något du enkelt gör hemma. Falafel är väldigt populärt i hela Mellanöstern och har sitt ursprung i Egypten. Där görs den på bondbönor men i resten av Mellanöstern är det kikärtan som är kungen.

Falafel är alltså kikärtsbollar som friteras och sedan ofta serveras i bröd med goda tillbehör. Här kommer tips på hur du lyckas med din egen falafel hemma.

Fritera falafel

Falafel friteras, det är så de blir så härligt frasiga. Oljan ska vara runt 180 grader. Är den för kall så får du inte en krispig falafel och den suger upp alldeles för mycket olja. Friterar du mycket kan det vara smart att investera i en fritös (de är inte så dyra faktiskt). Annars går en gryta eller stekpanna med höga kanter också bra. Jag gillar att ta en kökstermometer till hands och en hålslev att ta upp falafeln med. Du hittar allt på Bagaren och kocken.

Det här är falafel

Falafel är friterade kikärtsbollar. Man tar helt enkelt och blötlägger kikärter och sedan mal till en färs med kryddor och färska örter. Kikärterna ska alltså inte kokas. När du sen formar smeten till bollar och friterar får du en underbart frasig falafel. Du kan variera din falafel på så många olika sätt.

Falafel är en favorit i hela Mellanöstern och görs lite olika beroende på var du är. Det är en vegetarisk klassiker som uppskattas av alla oavsett om du är vegetarian, vegan eller allätare.

Historia falafel – ta’ameya

Vi känner ju till falafeln som frasiga kikärtsbollar och det stämmer ju. Det är så den görs i Mellanöstern. Det roliga är att originalet till falafeln kommer från Egypten. Ta’ameya som den kallas där görs på torkade bondbönor som mixas och tillagas precis som falafel. När den här rätten sedan spred sig upp i Mellanöstern så använde man istället kikärter eftersom det var mycket vanligare än bondbönor. Recept på originalfalafeln ta’ameya hittar du här.

https://www.old.vegomagasinet.se/wp-content/uploads/2022/10/kikarter-803x1024.jpg

Kikärter till falafel

Grunden till falafel är alltså kikärter. Många tror att kikärterna ska kokas men de ska alltså bara blötläggas i rikligt med vatten i ca 12 timmar. Vanligtvis kör man sedan dem i en köttkvarn för att malas fint, men det går lika bra med en matberedare. Tänk på att fixa de riktigt fint bara.

Psst… satsa på riktigt bra kikärter, det kommer göra skillnad, speciellt i en rätt där kikärterna är så centrala.

https://www.old.vegomagasinet.se/wp-content/uploads/2022/10/falafel6.jpg

Falafel press – så formar du din falafel

Vill du arbeta som ett proffs så införskaffar du en falafelpress. Det är ett metallredskap som du trycker ner falafelsmeten i och sedan trycker ut en perfekt formad falafel. Det här använder man på falafelställen, men det går lika bra med en glasskopa. Det viktiga är att man packar smeten ganska hårt så att falafeln håller ihop.

Falafel på kokta kikärter

Det här receptet görs på färdigkokta, konserverade kikärter. Hälften behålls hela för en trevlig mix. Hemligheten är kikärtsmjöl som binder ihop falafelsmeten och gör de perfekta varje gång.

Falafel i ugn – utan fritering

Jag tycker falafel är godast nytfriterad och när du gör ”äkta” falafel på blötlagda kikärter är det ett måste. De håller inte ihop lika lätt om du bakar eller bara steker i lite olja. Ett tips är då att blanda ner kikärtermjöl i smeten som gör att den håller ihop bättre. Då kan du baka de i ugnen i 200 grader i 10-15 minuter.

Falafelrulle – så gör du

Många vill veta hur man gör en äkta falafelrulle, precis som i Malmö. Det är en rulle med libabröd (pitabröd) som fylls med friterad falafel, sallad, tomat, lök, toum (vitlökssås), vitlökssås, stark sås, saltgurka och feferoni. Ibland strör de över persilja och jag gillar även stekt aubergine. Recept på det hittar du här.

falafel i bröd

Falafel i bröd och wrap

Falafel gör sig väldigt bra i bröd. Vanligt är ju falafelrullen som ovan, inrullad i ett libabröd. Ett annat vanligt sätt är i ett pitabröd. Få saker slår nybakade pitabröd, men det går även bra med färdigköpta. Och om du inte har det kan du alltid göra en wrap, falafelwrap, med ett tortillabröd eller annat tunnbröd.

falafel

Tillbehör till falafel

Falafel kan serveras på många sätt. Tillsammans med en sallad, en krämig hummus, friterat libabröd, rostade grönsaker eller vad du nu gillar. Såsmässigt är det gott med något med syra som bryter av den friterade ytan. Därför är klassisk tahinisås väldigt god eller någon citronsyrlig yoghurtsås också för den delen.

Varianter på falafel

Det här är låst innehåll. Logga in som prenumerant för att låsa upp.

Logga in

Eller:

Läs alla artiklar på Vego för endast 49 kr i månaden.

Observera att förvalt erbjudande endast gäller inlogg till vego.se. Se vår andra prenumerationserbjudanden här.

Säg upp när du vill – ingen bindningstid.