1. Gör det enkelt för dig

Laga maträtter som du kan och känner igen, men veganisera dem! Och gör inget som kräver knepiga ingredienser eller tar en massa tid. Sådant kan du syssla med när du har blivit frälst på riktigt.

2. Beröm dig själv

Du är jätteduktig och din nya livsstil gör gott, både för dig själv, miljön och djuren. Glöm inte bort det!
En klapp på axeln kan antingen vara just det, ett gott bakverk, en bit mörk choklad, en lugn hemmakväll (eller galen utekväll). Ja, vad som helst som du unnar dig för väl utfört arbete.

3. Gå ut och ät!

Du behöver inte göra allt själv, utan gå till ett ställe där de är duktiga på veganmat och njut av andras matlagning. Ta gärna med en kompis, så är ni två som kan peppa varandra i rätt riktning.

4. Var inte för hård mot dig själv

Att bli vegan är en stor omställning för många och görs inte alltid över en natt. Ta din tid, testa, inspireras, smaka och var nyfiken. Känn ingen press, varje grön måltid är ett steg i rätt riktning.

5. Ät god mat

Det kan låta självklart, men tål att sägas igen. Om du inte gillar något, testa något annat. Tro mig, du kommer snart att hitta dina favoriter och säkra kort som kommer att gå på repeat.


Fler tips!

Inköpslista

Det finns många appar som gör det enkelt att hålla koll på dina inköp. Med en inköpslista slipper du misstaget att faktiskt glömma något, men du kommer förmodligen inte att köpa på dig mer än nödvändigt. Innan du går iväg och handlar, gör en snabb inventering av skafferi/kyl/frys med hjälp av inköpslistan, så att du inte köper på dig sådant som du redan har hemma.

Kolla in våra veckomenyer här.

Veckohandla

De veckor jag vet kommer att vara extra stressiga för mig veckohandlar jag alltid. På så sätt vet jag att allt finns där när jag väl ska laga mat och bara det är lugnande i sig. Vill du spara ännu mer tid köper du hem allt från någon nätbutik, så slipper du även bära hem det. Ja, lyxigt, jag vet.

Gömda genvägar

Om det är så att du failat med en meny för veckan, glömt att skriva en inköpslista och hoppat över veckohandlandet… då är det bra att ha fyllt frysen och skafferiet med smarta genvägar som frysta vegobitar eller biffar och skafferiet med pasta och spannmål så att du enkelt kan röra ihop en snabb middag.

Matlådor

Lagad mat brukar klara sig i kylskåpet i 5-7 dagar utan problem, annars måste den in i frysen. Jag gillar att förbereda färdiga matlådor i plastpåsar eller lådor som bara är att ta fram och värma. Jag gillar att koka lite olika kolhydratkällor redan i början av veckan och förvara dem i kylskåpet.

Det här är låst innehåll. Logga in som prenumerant för att låsa upp.

Logga in

Eller:

Läs alla artiklar på Vego för endast 39 kr i månaden.

Observera att förvalt erbjudande endast gäller inlogg till vego.se. Se vår andra prenumerationserbjudanden här.

Säg upp när du vill – ingen bindningstid.