Med tusenåriga traditioner är kinesisk matlagning djupt rotad i kultur, filosofi och regionernas naturliga förutsättningar. Kina, som är ett stort land med många olika klimat och kulturer, erbjuder därför ett kök som skiljer sig markant mellan regionerna.

De fyra mest kända köken i Kina är:

Sichuanköket – Känt för sina kryddiga och intensiva smaker med ingredienser som chili och sichuanpeppar. Klassiska rätter inkluderar Mapo Tofu och Kung Pao-kyckling.

Kantonesiskt kök – Fokuserar på milda smaker och färska råvaror. Dim sum är en välkänd del av kantonesisk matlagning.

Shandongköket – Kännetecknas av rejäla smaker och mycket användning av skaldjur, soja och vitlök.

Jiangsu- och Zhejiangköken – Här betonas eleganta smaker och rätter som ofta är lite söta och använder färska, lokala råvaror.


Vegetariska rätter har en lång tradition i Kina, särskilt inom buddhistiska och taoistiska tempelkök, där det är vanligt att laga helt vegetariska måltider av religiösa skäl. Den kinesiska vegetarismen är innovativ och erbjuder många alternativ som tillfredsställer både smak och näring.

Jonas Cramby

Vegetarisk kinamat varje dag

Vill du lära dig laga äkta kinesisk och vegetarisk mat så måste du kolla in Jonas Crambys senaste bok Vegetarisk kinamat varje dag (Natur & Kultur). Lär dig från grunden, steg för steg. Mycket veganskt, en del lakto-ovo.


Kinesiskt nyår

Det kinesiska nyåret, eller Vårfestivalen (春节, Chūnjié), är den viktigaste högtiden i Kina och firas även av kinesiska samhällen världen över. Högtiden markerar början på det nya året enligt den kinesiska månkalendern och infaller någon gång mellan den 21 januari och den 20 februari. Festligheterna varar i upp till 15 dagar och avslutas med den spektakulära Lyktfestivalen (元宵节, Yuánxiāo jié).

Jimmy Guo

Mitt kinesiska skafferi

I Mitt kinesiska skafferi: en guide med recept (Mondial) lär Jimmy Guo oss att laga kinesisk mat, på riktigt. Vi får en guidning bland olika råvaror, produkter och smaksättare blandat med en rad autentiska kinesiska rätter.