
Det gröna japanska köket
10 mars, 2025
Det japanska köket är respekterat och älskat i hela världen. Ett enkelt men finslipat kök med fokus på råvaror i topp och umami för fyllighet.
Det japanska köket, kallat washoku, är ett av världens mest respekterade matkulturer. Kockar från hela världen har tagit och tar inspiration från det finslipade och välbalanserade köket som sätter färska råvaror och teknik i fokus. Den japanska matlagningen beskrivs oftast som ganska enkel och avskalad där man ofta fokuserar på den femte grundsmaken, umami, som ger en djup och fyllig smak. Umami som du bland annat hittar i ingredienser som sojasås, miso och sjögräs.
Vanliga ingredienser
• Ris – Vanligt till och i många rätter.
• Sojasås – Ger en salt och fyllig smak.
• Miso – En fermenterad sojabönspasta som används i soppor och marinader.
• Dashi – En buljong ofta gjord på kombu (tång) och katsuobushi (torkad bonito).
• Tofu – En viktig komponent i det vegetariska köket, gjord på sojabönor.
• Sjögräs (nori, wakame, kombu) – Används i soppor, sallader och sushi.
Vanliga japanska rätter
• Sushi – Risrätt som kan se ut på en rad olika sätt, med en rad olika fyllningar och toppings.
• Ramen – Nudelsoppa med olika buljonger och toppings.
• Tempura – Friterade grönsaker.
• Okonomiyaki – Japansk kålpannkaka och olika toppings.
• Yakitori – Grillspett.
Vegetariskt i det japanska köket
Japan har en rad naturligt vegetariska och växtbaserade rätter, inte minst tack vare de buddhistiska munkarna. Många rätter går även enkelt att vegofiera.