Köttfärssås är en av de mest älskade rätterna i de svenska hemmen. Jag tror att framgången är att det är en rätt som kan göras väldigt enkel, inte innehåller många ingredienser och går hem hos både barn som gamla. Det är även en rätt som kan varieras på en rad olika sätt efter humör.

Den svenska köttfärssåsen är en förenkling, låt säga tolkning, av den italienska ragu alla bolognese. Den kokas sällan i timmar som den italienska (men självklart har vi recept på sådana också). Den svenska versionen brukar vara något såsigare i konsistensen och många tillsätter även lite grädde eller crème fraiche för extra krämighet. Svenskar brukar inte heller blanda såsen med pastan vid servering som man gör i Italien.

Oftast serveras köttfärssås eller bolognese med pasta. För kändes mer klassiskt med spaghetti och tagliatelle men nu tar många det det har hemma om det så är penne, snäckor eller makaroner.

Köttfärssås går att variera på otaliga sätt och då tänker vi först och främst på smaksättningen. Lek gärna med kryddor som rosmarin, timjan och oregano eller ta inspiration från andra delar av världen.

Vegetarisk köttfärssås

Det är superenkelt att göra en vegetarisk köttfärssås… du behöver bara ersätta köttet! En enkel variant är att använda någon av alla vegofärser som finns att köpa. De används precis som vanlig färs. Du kan även ersätta färsen med baljväxter som linser, ärtor och bönor. Eller varför inte med svamp eller andra grönsaker. Så länge du kryddar rätt och låter den puttra på tillräckligt länge kommer du alltid att få en fantastiskt god och fyllig färssås.

Bolognese från Italien

Här har jag två recept på färssåser från Italien. Den ena (ragu alla bolognese) är så nära originalet man kan komma som vegetarian. Den andra är en färssås som utsågs till världens godaste pastarätt.

Vegetarisk Köttfärssås på ärtor

Gula ärtor är lite bortglömda men kan användas till så mycket mer än ärtsoppa. Här resulterar de i en billig och fantastisk god färssås.

Vegetarisk Köttfärssås på linser (belugabolognese)

Belugabolognese slog igenom för ett antal år sedan och har fortsätt att vara en ständig favorit. Belugalinser är svarta och har ett trevligt tuggmotsånd, även när de får koka länge. Här har vi några favoriter med lite olika smaksättningar och karaktär.

Vegetarisk bolognese på grönsaker

Du kan även göra mustiga bologneser på grönsaker. Här är några favoriter, från rotfrukter till svamp.

VEgetariska köttfärsåser runt om i världen

Färssåser finns det runt om i hela världen. I Grekland finns makaronia me kima och i Somalia suugo sugar. Jag la även till en jag tig fram med indiska smaker.