Seiran Poon

Instagram: @saltochtahini
Hemsida: saltandtahini.com

Seiran Poon är matkreatören bakom det populära instagramkontot @saltochtahini och författare till kokboken Salt & tahini – Gröna rätter att samlas kring. Med rötter i Kurdistan, influenser från Medelhavet, Östasien och Skandinavien, skapar hon rätter som kombinerar traditionella smaker med modern twist. Hennes matfilosofi handlar om att laga och dela mat som för människor samman – oavsett om det är en vardagsmiddag eller en festlig buffé.

Lennart Weibull

Efter att ha lämnat sin karriär som affärsjurist har Seiran byggt upp en ny bana som matfotograf och receptutvecklare. Här får du en rad med frestande recept du bara måste testa.

Hur skulle du beskriva din matlagning?
— Jag skulle säga att min matlagning är en kombination av gammalt och nytt. Jag använ- der mycket traditionella smaker, ingredienser och metoder, ofta tillsammans med nyare smaker. Min matlagning representerar också olika delar av mig själv: lite Mellanöstern, lite skandinaviskt och lite östasiatiskt (via svärfamiljen). Tre väldigt olika världar när det kommer till mat, men som har kommit att bli en del av grunden i mitt kök.

Var hämtar du främst din inspiration från?
— Jag hämtar mycket inspiration från det kurdiska köket och övriga kök i Mellanöstern, där jag har mina rötter.

Har du några favoritråvaror och kryddor som du tycker att fler borde upptäcka?
— När det kommer till smaksättning så är tahini, sumak, granatäppelsirap och kinesisk svart vinäger några av mina favoriter. Min favoritråvara är nog aubergine. Tillagas den på rätt vis, vilket egentligen bara är att tillaga den tillräckligt länge oavsett tillagningsmetod och ibland även att dra ut vätskan med salt innan tillagning, så är det bland det godaste som finns. Jag tycker verkligen att fler borde experimentera med aubergine.

Tahini och sumak

Sesampastan tahini och det sötsyrliga bäret sumak är två av smakerna som Seiran inte klarar sig utan. Här några recept som använder de på ett väldigt kreativt och kul sätt.

Artikel oktober 12, 2024

Nya generationens vegomat

Seiran Poon kommer äntligen med sin första kokbok och som vi har längtat. Det här är den nya generationens vegomat med spännande nya rätter, smakkombinationer och upplägg. En fantastisk bok för alla matälskare där ute.

Världens godaste dolma

Vi har själva gjort de här fyllda grönsakerna så många gånger. Det är risfyllda grönsaker (välj en sort eller flera olika) som är godaste dagen efter. Förbered dagen innan din stora fest och duka sedan fram på generösa fat tillsammans med bröd, yoghurtsås och sallad.

Läcker plockmiddag

Duka fram en rad läckra smårätter och låt dina gäster hugga in. Perfekt som drinktilltugg.

Grillfest med Seiran

Med smaker från Mellanöstern har Seiran här skapat en vegetarisk grillfest med kebab, sumaklök, yoghurtsås med vitlök och grillspett med ostronskivling. Servera allt i egengjorda tunnbröd.