Det är lätt att ta potatisen för given. Den ligger där i butikshyllan året runt, som ett självklart inslag i vårt kök. Men bakom denna anspråkslösa knöl döljer sig en fascinerande historia, en rik kultur i Sverige och en mångfald av smaker och användningsområden som gör potatisen till en riktig stjärna på tallriken.

Från Sydamerika till svenska torp

Potatisen har sitt ursprung i Anderna, där den odlades av ursprungsbefolkningar för tusentals år sedan. På 1600-talet nådde den Europa, och i Sverige blev den riktigt populär först under 1700-talet – mycket tack vare Jonas Alströmer, som ofta får äran för att ha introducerat potatisen på bred front. Snart blev knölen en basvara som både mättade magar och räddade landet från svältår.

Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren

Godaste rätterna med potatis

I Godaste rätterna med potatis (Bokförlaget Semic) delar Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren med sig av odlingstips, historia, besök hos bönder och roliga sätt att använda potatisen på. En väldigt inspirerande bok om du precis som vi älskar potatis.

Svensk kultur och potatistraditioner

Potatisen har blivit en del av vår matkultur på otaliga sätt. Tänk på midsommartallriken med färskpotatis, dill och gräddfil. Eller kroppkakor, rårakor och klassiska potatisbullar. Många av våra husmansrätter bygger just på potatis – en påminnelse om hur viktig den varit för att mätta generationer svenskar.

Men potatisen är inte bara nostalgi. Idag hittar vi den i moderna, gröna rätter: från lyxiga potatissallader med vinägrett och örter, till ugnsrostade små knölar med vitlök och rosmarin, eller som krämig bas i veganska gratänger och soppor.

Odling och säsong

Potatis är också en av de mest klimatsmarta grödorna vi kan äta i Sverige. Den trivs i vårt klimat och kan odlas i princip i hela landet. De första primörerna – de älskade färskpotatisarna – skördas i maj och juni, ofta i Skåne eller på Gotland. Resten av sommaren fylls marknader och butiker av olika sorter, och tack vare lagring kan vi njuta av svensk potatis nästan hela året.

Att odla själv är dessutom förvånansvärt enkelt. Stoppa ner några sättpotatisar i en hink eller pallkrage på våren, vattna och kupa upp jord – och några månader senare kan du skörda dina egna, nykokta guldklimpar.

En råvara med oändliga möjligheter

Potatisens mångsidighet är svårslagen. Den kan kokas, stekas, bakas, mosas, rostas, friteras eller mixas till soppa. Den kan förvandlas till chips, gnocchi, pirogfyllning eller bröd. Och inte minst – potatisen fungerar utmärkt som bas i vegansk matlagning, där den kan ersätta animaliska ingredienser och bidra med både krämighet och stadga.

Dessutom är potatisen näringsrik: den innehåller fibrer, vitaminer och mineraler, och ger en lång mättnad. Den är helt enkelt en klimatsmart och hälsosam stapelvara som förtjänar att lyftas fram.

Stefan Ekengren

Potatis

I Stefan Ekengrens bok Potatis (Natur & Kultur) gottar han ner sig i favoritknölen. Det är en samling av klassiska recept med potatis, som råraka, potatismos, potatisgratäng och potatisbullar.

Artikel januari 27, 2014

Potatisen – knölen som byggde vårt land

Den är lätt att ta för given, men trots sitt anspråkslösa yttre är potatisen en av vår kontinents historiskt viktigaste grödor. VEGO gör upp med potatisens förflutna och letar efter orsaken bakom det potatisförakt som brett ut sig under det LCHF-frälsta 2010-talet.

Artikel mars 21, 2025

Älskade knöl – en kärleksförklaring till potatisen

Älskade knöl är en fantastisk bok för alla potatisälskare. Med passion, kärlek och kunskap inspirerar Hannu alla att upptäcka och odla fler potatissorter själv.

Hannu Sarenström

Älskade knöl

Älskade knöl av Hannu Sarenström är en inspirerande bok om potatis – en älskad och mångsidig råvara. Här delar Hannu med sig av sin kunskap och passion för potatisodling blandat med enkla recept.

Mer recept med potatis


Rostad potatis

Gratänger

Husmanskost

Sallader