
Vegetarisk sill till Midsommar (recept)
19 maj, 2025
Ingen Midsommar utan sill! Här är några av våra godaste vegetariska sillinläggningar – från skagen och matjessill till stekt auberginesill och skärgårdsröra.
För alla som vill njuta av klassiska sillinläggningar på Midsommar, men samtidigt vill undvika fisk, finns det många kreativa och goda vegetariska alternativ. Genom att använda tofu, aubergine, svamp och andra grönsaker går det att återskapa både konsistens och smak på ett överraskande likt sätt.
Här kommer 20 favoriter som vi älskar att duka fram på ett grönt Midsommarbord.
Matjessill
Matjessill är en typ av inlagd sill som är mild, söt och kryddig i smaken. Jag tycker det blir godast att göra en vegetarisk variant på aubergine. Testa även någon av våra andra ”matjes”-inspirerade recept.
Skagen
Skagenröra är en annan klassisk röra som alla älskar, inte minst till Midsommar. Tångkaviar, rödlök, dill och citron är smakerna vi alla drömmer om. Kombinera med antingen tofu eller kronärtskocka för en vegetarisk variant
Klassiker i klar lag
En klassisk lag innehåller ättiksprit, vatten och socker. Du kan sen smaksätta med kryddor och grönsaker. Istället för sill kan du ta allt från tofu, svamp, aubergine och andra grönsaker.
Krämiga inläggningar
En krämig inläggning tycker jag blir godaste med en blandning av majonnäs och crème fraîche eller yoghurt. Oftast gillar jag lite citron för att bryta av den feta majonnäsen.