
Allt om vegetariska köttbullar
24 februari, 2025
Inget är svenskare än köttbullar. Kända över hela världen och älskade av alla går de självklart att göra helt vegetariska och veganska.
(Betalt samarbete med Hemköp).
Köttbullar är en av Sveriges mest älskade maträtter och har spridit sig runt om i världen, inte minst tack vare IKEA. De gör traditionellt på köttfärs, ofta med ströbröd, ägg, ibland mjölk, salt och peppar. Smeten rullas till bollar och steks sedan i en stekpanna.
Vanligt är att servera med kokt potatis eller potatismos, lingonsylt och gräddsås. Men köttbullar är precis lika goda till pasta, stuvade makaroner eller ris.
Köttbullar går enkelt att göra vegetariska, antingen med formbar vegofärs eller så gör du andra varianter på t ex seitan (vetegluten), tofu, bönor, solrosfrön eller grönsaker. Här har vi samlat våra bästa gröna alternativ till köttbullar.
Du hittar flera vegetariska ”köttbullar” och vegofärs här.
Klassiska vegetariska köttbullar
Enklast är att använda dig av formbar vegofärs. Den finns i frysdisken (några varianter i kyldisken). Du tinar den och använder precis som vanlig köttfärs. Kolla t ex in Hemköp.se.
Köttbullar från hela världen
Det finns köttbullar i hela världen och du kan även ta inspiration från andra köks kryddsättningar för att variera dina egna bollar. Här kommer några favoriter.
Bollar på annat
Bönbollar är en klassiker, där även kikärter går bra. Du måste även testa våra svampbollar som har en underbart fyllig smak.
Bollar på grönt protein
Det finns mycket du kan göra vegetariska och veganska köttbullar på. Seitan (vetegluten) är en grej, men även tofu och solrosfrön gör fantastiska resultat.
Färdiga vegobollar
Det finns flera märken som har vegetariska alternativ till köttbullar. Oftast är de baserade på soja, men det finns även på ärta, grönsaker mm. De färdiga bollarna kan du sedan steka gyllene och servera på en rad olika sätt.
Grönsaksbollar
Du kan använda allt i bollar, t ex rödbetor, pumpa, morötter, grönkål, zucchini mm.