Bananer är en av svenskarnas absoluta favoritfrukter och har varit det i över ett sekel. Svenskarna äter i snitt 17 kg bananer per person och år vilket gör oss till några av världens största bananätare!

Banan är ju inte bara god att äta som den är, den är så användbar på många olika sätt. Den gör sötma och saftig konsistens till bananbröd och scones. Den kan användas i både fluffiga och tunna pannkakor. Den är perfekt i smoothies och smoothie bowls, både som den är och fryst. Och dess sötma gör den även så god i vegetariska grytor och gratänger som flygande Jacob.

Vi tipsar alltid om att välja ekologiska och Fairtrade-märkta bananer. Ett annat tips är att även välja ”singelbananerna” i fruktdisken. De riskerar annars att slängas.

BANAN ÄR EN av de mest populära frukterna på vår planet, inte minst hos oss svenskar. Det är samtidigt väldigt komplext eftersom det slängs bananer i alla leden. Odlarna slänger om de har fel form eller storlek. Är det något som har hänt under logistiken, t ex att de börjar mogna för tidigt, så slängs hela lasten på flera ton. Du kan läsa mer om bananproblemen här.

Banan på mackan

Vissa fullkomligt älskar banan på mackan, andra tycker det låter märkligt. Vi tycker både det är gott i ”fattiga riddare” och självklart med jordnötssmör MEN du måste testa den udda kombinationen med banan, avokado, chili och lime.

Bowls & gröt med banan

Banan är så god till frukostflingorna, frukostgröten eller yoghurtbowlen. Den ger inte bara sötma utan mättare även härligt.

Chiapudding med banan

Banan i chiapudding ger härlig sötma och en krämig konsistens. Oavsett om du kör en mer naturell smaksättning, eller som vi gillar, går åt de mer tropiska smakerna.

Bananscones

Vi älskar att vakna på helgmorgonen med scones. Nybakade är de magiska. Och med banan ännu mer härliga. Här är två av våra favoritscones med banan.

Bananpannkakor

Bananpannkakor har blivit en riktig klassiker. Banan ersätter ägg till viss del eftersom de har lätt bindande egenskaper. De ger även en väldigt god smak. Här har vi både tunna bananpannkakor och lite mer åt det amerikanska hållet.

Grytor med banan

Banan i matlagning är det många som älskar. Husmanskost-klassikern Flygande Jacob har gått få förbi. Vi gillar banan i lite kryddigare och smakrikare grytor där sötman balanserar upp de lätt heta tonerna. Här nedan ser då några favoritrecept. Självklart vegetariska.

Banankaka

Banankaka! Kanske de godaste av kakor. Välj bananer som är lätt övermogna. Ja, när de är riktigt bruna är de extra söta och gör sig perfekt till just banankakor. Här är några favoriter, där den med chocolate chips är den vi bakat flest gånger.

Banantårta

Banantårtor är magiska. Saftiga och kryddiga bottnar som kan paras med en jordnötsfrosting, kolafrosting eller varför inte en chokladfrosting?

Banandessert

Banan i dessert…behöver vi säga mer? Banan split och marängsviss är självklara klassiker. Så även friterad banan. Men testa gärna vår enkla och lätt galna chipsbricka.

Smoothies

Banan i smoothies kan vara det vanligaste och framförallt enklaste sättet att använda på. Fryser du in den i bitar först får du en nästan milkshake-liknande smoothie vilket vi älskar.