
Vegansk pizza – tips och recept
29 januari, 2025
Vem älskar inte veganska pizzor? Och har du inte smakat är det dags nu! Oavsett om du köper färdig eller gör egen. Här är våra bästa tips för att lyckas.
Vi älskar själv pizzor och inte minst veganska pizzor. De har blivit allt mer vanliga på pizzeriorna runt om i landet, med allt från veganska kebabpizzor, margherita, hawaii, mexicana och allt vad det finns.
Här har jag samlat lite tips men framförallt en rad recept på just veganska pizzor. Hoppas du hittar några nya favoriter.
Vad är skillnaden mellan ”vanliga” pizzor och veganpizzor?
Dels är det osten. Oavsett om du använder mozzarella eller en blandning av ostar så finns det växtbaserade alternativ att testa. Det finns smältande växtbaserad mozzarella, smakrik parmesanost, ja även alternativ till t ex ricotta och mögelostar.
En annan skillnad är toppings. Många gillar t ex skinka, tonfisk, kebab eller köttfärs. Till det här finns det en rad olika ersättningsprodukter som är helt veganska. Jag skriver om det lite längre ner i artikeln. Med det sagt älskar jag en riktigt grön, grönsakspizza och man kan vara så himla kreativ med just grönsaker.
Veganska pizzadagen (29 januari)
Varje år den 29 januari är det dags för ”Vegan pizza day”. Den startades 2011 för att uppmärksamma folk på det stora utbud av veganska pizzor det finns där ute. Både att baka själv men även att köpa på landets alla pizzerior.
Egen pizzadeg
När det kommer till degen så finns det så många olika skolor. Vissa gillar en snabb och enkel deg, andra en långjäst. Visa degar jäser till och med i flera dagar, men det här är helt upp till dig.
Eva de Masis pizzadeg nedan är en långjäst historia medan grundreceptet vi även delar är perfekt när du inte har så mycket tid. Det finns speciellt mjöl till pizzadeg som du hittar i bakhyllan, men det går bra med vanligt vetemjöl special. Pizzamjöl är bra om du t ex använder en pizzaugn eftersom vanlig mjöl riskerar att brännas.
Färdig pizzadeg
Det finns även kyld deg på rulle att köpa. Både tunnare varianter och tjockare. De är perfekta när du vill få till en pizza snabbt, både till middag och som tilltugg. Här nedan kommer tre pizzor med just färdig pizzadeg som alla passar bra på en buffé eller som ett gott snacks.
Glutenfri pizzadeg
Det går att köpa även glutenfri och vegansk pizzadeg färdig i kyldisken. Många pizzerior erbjuder även glutenfria bottnar. Eller så kan du testa att göra din egen glutenfria pizzabotten, här är ett av våra recept.
Vegansk ost på pizzan
Så var det det här med ost på pizzan. Det vanligaste är någon form av mozzarella på pizzan. Här finns det en rad olika veganska märken att välja mellan som t ex OddlyGood, Violife, GreenVie och SimplyV. Smaka dig fram till din favorit.
Ett tips för att få vegansk ost att smälta bättre är att riva den och blanda med lite grädde eller crème fraîche. Då får du som en ostkräm att klicka eller breda ut på pizzan.
Istället för parmesanost finns det även här veganska märken där de vanligaste är Violife och GreenVie.
Vill du göra egna ostar så har vi tre recept här nedan. Den egna mozzarellaosten är perfekt även på en toast eller i en sallad. ”Ricottaosten” är gjord på mandel och supergod även den som pålägg. Sen har vi även en ost på en blandning av grönsaker som är så krämig och smakrik.
Klassiker
Pizza i stekpanna
Om du inte har tillgång till en ugn, t ex i sommarstugan eller på campingen, så kan du alltid steka den i en stekpanna. Bara hetta upp den på medelvärme. Toppa med tomatsås och annan topping. Avsluta med ost och lägg på ett lock. Låt steka på tills den är klar. Så mycket bättre resultat än man kan tro.
”Kött” på pizzan
Det finns många veganska alternativ till kött. Vanligt på pizza är ju skinka och här är det lättaste att leta efter antingen växtbaserade påläggsskivor eller rökt tofu som du själv strimlar.
När det gäller köttfärs finns det en rad olika vegofärs, baserade på allt från soja, ärta och veteprotein.
Kebabpizza är en favorit som aldrig verkar minska i popularitet. Sån tur att det finns flera veganska kebabalternativ både i kyldisken och frysdisken.
Pizzaminnen
Jag har två fantastiska pizzaminnen. Ett är pizzan på Pizzeria Mozza i Los Angeles, toppad med fänkålskorv. Här nedan har jag veganiserat den. Det andra är Eva de Masi som hade en vegansk italiensk restaurang i Köpenhamn med fantastiska ”pizzabitar” som jag fullkomligt älskade. De tre recepten nedan är Evas och favoriten är den med mandelpesto och panerad zucchini.
Grönsaker på pizzan
Jag vet att det är lätt att fastna i gamla klassiker, men pizzor är som gjorde för att leka runt med, både med grönsaker och rotfrukter.
Rotfrukter på pizzan
Andra pizzor
Det finns självklart en rad olika varianter på pizzor runt om i världen. Här har vi bland annat den virala sandwichpizzan som var populär i sociala medier för något år sedan. Jag har även lagt till en pizza gjord på indiskt naanbröd och en turkisk mahmacun som även finns i olika varianter runt om i Mellanöstern.
Dessertpizzor
Vi får inte glömma dessertpizzan. Här avslutar vi med en toppad med chokladkräm och hasselnötter.