
Det gröna thailändska köket
6 mars, 2025
Det thailändska köket fortsätter att vara ett av svenskarnas favoriter. Fullt av smaker, kittlande hetta och mycket grönt gör det varierat och fantastiskt på alla sätt.
Det thailändska köket är känt för sina balanserade smaker. Vi pratar en fin mix av sött, surt, salt, starkt och umami. I och med att grunden är så full av smaker så kan du enkelt vegofiera klassikerna och få underbart smakrika vegetariska och veganska rätter att njuta av. Det thailändska köket har även en rad med redan vegetariska grytor, currys, sallader, woker mm. att utforska.
Klassiska rätter som Pad Thai kan enkelt göras med tofu istället för kött, likadant med både röda och gröna currys. Som Tam, en syrlig papayasallad, och Tom Kha, en krämig soppa med kokosmjölk och citrongräs är också perfekta val.
Ordlista
Bird’s eye-chili – små färska, ganska heta chilifrukter.
Grön papaya – omogen papaya med fastare fruktkött och syrlig smak. Går egentligen inte att ersätta, men det är även gott med ett syrligt grönt äpple.
Palmsocker – har en fin, söt kolaaktig smak. Kan ersättas med råsocker.
Vegetarisk ”fisksås” – Finns i asiatiska butiker men kan ersättas med ljus sojasås och lite limesaft.
Galangarot – Är släkt med ingefäran och påminner om den i både utseende och smak.
Limeblad – Färska limeblad kan vara knepiga att få tag på men finns frysta i asiatiska butiker. De kan ersättas med torkade limeblad, som är lättare att få tag i, eller lite rivet limeskal.
Kokosgrädde – Det här är den feta, krämigare delen av kokosmjölken. Den kan köpas färdig i butik eller så låter du vanlig kokosmjölk stå ett tag i kylskåpet och sedan skedar du ut den feta grädden på toppen.
Kokosmjölk – Det finns många olika märken, men favoriten är den från Savoy.
Helig basilika – Basilika med en kryddig smak som används mycket i thailändsk matlagning. Du hittar den i asiatiska butiker men den kan också ersättas med thaibasilika.
Röd schalottenlök – Används mycket i asiatisk matlagning och ser ut som små rosaröda schalottenlökar. Den går också utmärkt att ersätta med just schalottenlök.
Varning för het mat!
Äkta thailändsk mat är hetare än många tror som är vana vid den mat som anpassats mycket efter västerländska turister. En riktigt het komponent är Bird’s eye-chilin som används flitigt, men tycker du den är för stark så byt ut mot vanlig röd chili som är mycket mildare.
Skippa Thailandsresan i år och laga läcker, autentisk thailändsk mat hemma i stället! Det finns nog inget kök som är så urvattnat som just det thailändska, så här är ett försök att göra maten rätta. Det kan kräva vissa lite ovanliga ingredienser, men det här är utan tvekan bland det godaste jag har ätit.