
Såser
24 februari, 2025
En sås kan verkligen lyfta en hel rätt och göra den så god att nackhåret lockar sig. Synd då att många inte förknippar just vegansk mat med krämiga, fylliga såser.
(Betalt samarbete med Bagaren och kocken).

Redskap
När jag gör sås gillar jag en satause – tänk en kastrull/djup stekpanna med välvd insida vilket gör att du kommer längst med hela botten. Jag gillar även en smidig ballongvisp och en vin såssnipa att servera såsen i. Du hittar allt och mer på Bagaren och kocken.
Varma såser
Varma klassiska såser är oftast mastigt mättade med smör och grädde, och det är inget hinder som vegan. Tro mig, de här såserna kommer att knocka dig. Det går antingen att bara ersätta med mjölkfria alternativ, men jag har även tagit fram galet goda varianter där sådana kompromisser är onödiga.
Vinsåser
Jag älskar vinsåser eftersom de får en syra och ett djup som andra såser saknar. Vill du veta mer om veganska viner kan du läsa om det här. Självklart går det att använda alkoholfria alternativ om du hellre vill det.
Majonnäs
Alla älskar majonnäs och så fort äggen försvinner ur ekvationen är det många som kanske tänker att de aldrig kan äta det igen. Det stämmer självklart inte. Jag har till och med tagit fram flera olika sätt att göra äggfri majonnäs på, tillsammans med en rad smaksättningar och såser. Så varför ska du kunna göra egen majonnäs? Därför att det är enkelt och blir godare än den du kan köpa i butikerna. Dessutom är det inte bara mumsigt på egen hand, utan kan även användas i en rad olika såser och dressingar.
Såser med majonnäs
Majonnäs är inte bara god på egen hand utan kan även användas för att göra goda såser och dressingar. Här kommer några av mina favoriter, men låt inte det hindra dig från att röra ihop nya klassiker.
Kalla såser & dressingar
Kalla såser är perfekta tillbehör till det mesta och kan lyfta en halvtråkig rätt till skyarna. Här kommer en rad såser som är super att ha i bak- huvudet när du planerar dina middagar. Vissa går att köpa färdiga, men det kan vara kul att göra egna eftersom du då kan skräddarsy dem efter ditt tycke och smak.
Bönsåser
Jag har alltid ett gäng burkar med konserverade bönor i skafferiet. Inte bara för att kunna fixa en middag på nolltid, utan även för att blixtsnabbt kunna mixa ihop olika såser. Bönor är krämiga och smakrika, utan att ta över.