Grytor är fantastiska av så många anledningar. Framförallt är de väldigt goda och går att variera i det oändliga. Antingen så letar du bland vår egen svenska husmanskost, eller så tar du inspiration från andra delar av världen som Indien, Afrika, Asien, Karibien, Italien, Sydamerika mm. Ja, grytor finns över hela världen och inte bara smakar olika, de ser så annorlunda ut.

Gryta som vardagsmat – perfekt i matlådan

Det vi älskar med grytor är att du enkelt kan göra en stor sats och sedan ha redo i kylskåpet hela veckan. De är perfekta i matlådan och kan oftast ätas bara som den är eller paras ihop med t ex ris, potatis och pasta. Grytor är så bra eftersom de har såsen med sig på köpet vilket brukar gå hem hos de flesta. Gör du mildare grytor så är det någon även barnen i familjen kommer att älska.

Billiga grytor

Vi skulle säga att grytor överlag är billiga. Inte minst om du använda bönor och linser. Då har du helt plötsligt en ruskigt billig måltid som verkligen inte behöver kompromissa med smaker. Det är billigt att köpa redan kokta baljväxter på tetra, men ännu billigare att blötlägga och koka egna.

Grytor efter säsong

Att anpassa grytorna efter säsong är ett sätt att inte bara spara pengar på, du kan även använda grönsakerna och rotfrukterna när de smakar som allra bäst.

Grytor som bjudmat

Många tänker kanske att grytor inte passar som bjudmat, men det är så fel. Vi tycker inte det finns något trevligare än att ställa fram en generös gryta på bordet, speciellt när du har många över på middag. Lyxa till det med trevliga röror till, toppingar som hackade nötter och torkad frukt, nybakat eller köpt bröd och en god dippsås. Ja, det finns mycket trevligt att servera till en gryta för att lyfta den ytterligare.

Vegetariska grytor

Många av världens grytor är naturligt vegetariska, annars är de lätt att vegofiera. Många grytor har ju redan mycket smak i sig och en inbyggd sås så att säga, så att byta ut proteinet är inga problem. Bönor, linser, tofu och vegobitar är bara några gröna proteiner du kan välja mellan.

Fler vegetariska grytor

Förutom de grytor du hittar här nedan så har vi så många fler grytrecept på hemsidan. Du hittar de här.

Grytor med kikärtor

Kikärtor är en favoritbaljväxt eftersom den har en fast konsistens och en lätt nötig smak. Den gör sig därför sig toppen i vegetariska grytor. Här är några favoriter med inspiration från Asien, Somalia och Spanien.

Grytor med bönor

Böngrytor är klockrena och du hittar varianter över bokstavligt talat hela världen. Grytor är perfekt för alla som tror att de inte gillar bönor! Testa lite olika, från svarta bönor och kidneybönor till vita bönor och borlottibönor.

Grytor med grönsaker

Vissa grytor behöver inte ens ha gröna proteiner i fokus, de klarar sig toppen med bara grönsaker. Tänk på balkangrytan Selska tava, jordnötsgrytan med pumpa från Västafrika och svensk ängamat.

Grytor med vegobitar

Vegobitar kan vara allt från sojabitar, ärtbitar, seitan (vetegluten) och tofu. Du hittar de i kyl- och frysdisken och de ersätter kött perfekt i ”köttiga” grytor. De passar strålande som vegetariska alternativ i husmanskost som stroganoff och trepeppargryta. Vegetarisk kebab, vegokebab, är också toppen i t ex en kebabgryta.

Grytor med tofu

Tofu är ett billigt och användbart grönt protein. Det finns så många olika sorter av tofu som är värda att testa i grytor. Här nedan har vi exempel med naturell fast tofu, mjuk tofu (silkestofu) och rökt tofu.

Grytor med linser

Linser är så underbara i grytor. De är galet billiga och ger en god smak och konsistens till mustiga grytor. Ersätt köttet i en mexikansk gryta eller gulasch och du får en minst lika god helvegetarisk gryta.