Vad är tofu?


Tofu är vegokökets superhjälte! Den görs av sojabönor och finns i allt från silkeslen till härligt fast konsistens. Tänk på den som en ost gjord på sojamjölk istället för komjölk. Smaken är mild men just därför är tofu en mästare på att suga upp kryddor, marinader och såser. Oavsett om du vill steka, grilla, woka eller mixa den i en krämig dessert, är tofu en proteinrik bas som lyfter vilken rätt som helst.

Gör din egen tofu

Utforska!

Det finns väldigt många olika typer av tofu. Fast tofu och rökt tofu är de vanligaste. Det finns även färdigfriterad tofu med härligt tuggmotstånd, mjuk tofu (silkestofu), smaksatt, tofuskinn m.m.

Smoothie & desserter

Mjuk tofu eller silkestofu har en härligt dallrig konsistens. Perfekt
i bakning och puddingar.

Mjuk tofu

Mjuk tofu kallas ibland för silkest fu och är en nästan krämig form av tofu. Du kan varsamt dela den i kuber, panera och fritera, men jag tycker att den är härligast när den får vara krämig. Mixa ner den i desserter, använd som stanning till pajer eller gör kalla såser på den.

Riv tofun

Riv tofun grovt på ett rivjärn och du kan använda den i krämiga pastasåser eller i stället för färs i en bolognese.

Krydda

Tofu älskar kryddor. Den suger åt sig dem som en svamp. Låt den därför marinera i en smakrik marinad eller gotta till sig i en kryddig gryta.

Smula till färs

Enklast är att bara smula ner den i stekpannan och steka som färs. God både i färssåser och wokrätter. Eller så smular du ner den i en krämig mackfyllning.

Hyvla

Hylva tofun med en osthyvel eller skiva tunt och du får remsor som du kan använda till kebab, pulled tofu eller tillsätt liquid smoke och du har en enkel vegobacon.

Panera

En frasig panering gör gott. Ströbröd, panko, nötter, frön, majsstärkelse, potatismjöl eller polenta går alla bra. Bäst tycker jag är att vispa ihop 1,5 dl vatten, 1,5 dl vetemjöl och lite salt i en skål. Vänd skivad tofu i det och sedan i en blandning av 4 dl pankoströbröd och 2 msk citronpeppar. Stek i generöst med olja. Servera tillsammans med potatismos och en enkel dillsås.

I stället för ägg

Tofu har en lite äggig konsistens och även lite i smaken. Du kan t ex göra en krämig scrambled tofu som ovan eller använda i allt från gratänger, pajer och desserter.

Pressa

Om du pressar ut vätska ur tofun får den en fastare konsistens och suger enklare åt sig smaker. Vira in tofublocket i hushållspapper eller en kökshandduk. Lägg på en skärbräda och en tyngd av något slag. Låt stå i ca 30 minuter.

Frys in

Fryser du först in tofun och sedan tinar den så kan du krama ut hur mycket vätska som helst. Resultatet blir en fast tofu med härligt tuggmotstånd.

Stek i soja

Är jag stressad brukar jag tärna 400 g tofu och steka gyllene i lite olja. Jag häller sedan på ca 0,75 dl ljus sojasås och blandar runt tills den kokat in i tofun. Smakboost på nolltid! Strö över skivad salladslök, tunt skivad röd chili och hackade jordnötter. Servera med ris eller nudlar.

Mixa

Fast tofu kan du mixa till släta, proteinrika såser. En vardagsfavorit hos mig är den här pestosåsen med spenat som görs på just tofu. Du kan även mixa ner tofu i sallads- dressingar för samma krämiga resultat.