
Det franska gröna köket – (40 vegetariska recept)
17 mars, 2025
Få kök har varit så inflytelserika och älskade som det franska köket. Med en lång historia som grundar sig i kärlek till råvaror finns det så mycket gott vegetariskt att upptäcka.
För många så är det franska köket höjden av kulinariskt hantverk. Det har en väldigt lång historia och har influerat många kök med sina tekniker och sätt att förvandla enkla råvaror till magi. Det finns såklart stora regionala skillnader och du hittar allt från väldigt enkla och rustika rätter till fine dining. Det franska köket brukar vara känt för sitt hantverk. Jag brukar ofta säga att det franska köket, då de självklart älskar bra råvaror av hög kvalitet, inte nödvändigtvis är beroende av det. De kan förädla även lagom tråkiga grönsaker till enormt smakrika rätter och det är det jag tycker är så inspirerande.
Ska man nämna några regioner för att få en uppfattning om skillnaderna så kan man säga att Provence i södra Frankrike mer är känt för fisk, skaldjur och lättare medelhavssmaker med olivolja, tomat, vitlök och örter. Här hittar du fisksoppan bouillabaisse som vi självklart har helt vegetarisk här. Andra favoriter är lökpizzan pissaladière och grönsaksröran ratatouille.
I Bourgogne älskar man långkokta grytor. Det är här du t ex hittar Boeuf Bourguignon och Xoq au vin. Mustiga grytor med rött vin som vi har tagit fram växtbaserade varianter på. I Alsace har man mer tyska influenser och inte helt ovanligt med t ex korv och surkål.
Vegetariskt i det franska köket
Många tänker på det franska köket som väldigt köttet och visst stämmer det. Här älskar man kött, fågel, fisk och mejeriprodukter. Med det sagt finns det många naturligt vegetariska och veganska rätter. Förutom redan nämnda ratatouillen så finns det goda böngrytor, fransk löksoppa, små grönsaksrätter som morotssallad, gröna bönor med vitlök och purjolök med vinägrett.
Fransk Gastronomi och Världsarvsstatus
Frankrikes passion för mat är så stark att den franska gastronomin 2010 blev erkänd som ett immateriellt kulturarv av UNESCO. Detta erkännande speglar inte bara kvaliteten på maten utan också dess kulturella och sociala betydelse – där måltiden ses som en upplevelse att njutas av i gemenskap.
Boeuf Bourguignon
Få grytor är så klassiska som boeuf bourguignon. En mustig gryta som traditionellt görs på kött, lök, svamp och rödvin. Det bästa är att du enkelt kan göra den vegetarisk och du får en precis lika god gryta (om du frågar oss). Här nedan har vi bland annat Julia Childs ikoniska recept men även en på belugalinser.
Sallad & grönt
Frankrike har många goda och smakrika grönsaksrätter. Allt från enkla sallader med en god dressing och ratatouille. Jag har även en böngryta alla borde testa, helst tillsammans med grönsaksgratängen med zucchini och aubergine.
Soppa
Om vi ska prata klassiker så är den franska löksoppan högt upp på listan. Först karamelliserar du löken så att den blir mörk i färgen. Sen tillsätter du vitt vin och buljong. Det är en väldigt enkel rätt som förvandlar en billig och enkel råvara som lök till något magiskt.
Bouillabaisse
Den sydfranska fisksoppan bouillabaisse får sin vackra färg och smak från saffran. Oftast serveras den med rouille som är en kryddig sås. Här kommer tre varianter på vegetariska sydfranska ”fisksoppor”.
Blandat
Frankrike har mycket underbart att äta sig igenom. Få har väl missat sniglar som vi här har ersatt med champinjoner, men med samma läckra vitlökssmör. Vegetarisk anklever, bovetecrêpes som är naturligt veganska och självklart mackan croque monsieur.
Smårätter
Jag älskar grönsaksrätter. De ser så enkla ut men är så goda att duka fram, inte minst på en buffé. Här kommer några klassiska franska smårätter du bara måste kolla in.
Bearnaisesås
Svenskarna har verkligen tagit till sig den franska bearnaisesåsen. Med smak av schalottenlök, vinäger och dragon passar den så bra till allt, speciellt kanske vegobiffar och grillat. Här har vi lite olika varianter på bearnaise, som lite annorlunda såser gjorda på palsternacka och bönor.
Bakat
Frankrike är känt för mer än bara baguetter. Den franska lökpizzan pissaladière är bästa drinktilltugget och söta saker som äppekaka, galette des rois och mandeltoast.
Dessert
En alltid älskad dessert är crème brûlée och här har jag tre varianter. Alla med samma krämiga grund, men smaksatt med vanilj, kardemumma och pistage. Toppade med ett knäckigt täcke av karamelliserat socker. Jag slängde även med en klassisk brylépudding utan ägg.
Citron
Citronmarängpaj är något de flesta tänker på när de tänker franska bakverk. Sötsyrlig citronfyllning toppad med bränd maräng. Här är några varianter jag hoppas att du ska gilla.
Fler söta klassiker
Och om du älskar sötsaker så kommer här några fler!