Det italienska köket är som sagt älskat världen över. Både för sitt enormt varierade kök med också för sina många regionala favoriter. Det många tänker på när det kommer till det italienska köket är enkelheten. Här är det råvarorna som står i fokus, inte minst grönsaker och baljväxter. Det många tänker på är ingredienser som olivolja, tomater, vitlök, färska örter, ost (som parmesan och mozzarella) samt pasta och ris.

Några klassiska rätter är:

Pasta – t ex spaghetti carbonara, lasagne och penne all’arrabbiata.

Pizza – särskilt den napolitanska med en tunn, krispig botten.

Risotto – en krämig risrätt, ofta smaksatt med bland annat svamp eller saffran.

Antipasti – förrätter som bruschetta, caprese och caponata.

Dolci (desserter) – t ex tiramisu, panna cotta och cannoli.

Pasta – klassiker

Italien har ett överflöd av vegetarisk pastarätter… och köttiga också för den delen. Det bästa med dem är att du enkelt kan göra de vegetariska och växtbaserade. Oftast är det bara att byta ut köttet mot vegetariska alternativ som vegofärs och vegobacon. Här nedan är några favoriter.

Pasta med grönsaker

Pasta passar med så mycket, men vi älskar lite extra när grönsakerna är i fokus. Från enkel aglio e olio till mustiga pastasåser med aubergine. Testa även att göra fylld pasta som egen ravioli när du har tid. Det är så värt arbetet.

Lasagne

Vem älskar inte lasagne? Tänkte det! Lagar av tunna ark pastadeg, bechamelsås och färssås är en klassisk kombination. Vi har flera varianter på vår hemsida, men här nedan hittar du favoriten med egen pasta och långkokt ragu. Vill du göra en billig och smakrik variant ska du testa vår lasagne med linser och en höstig variant med pumpa och salvia.

Smårätter

Det finns många vegetariska smårätter, sidorätter, tillbehör och snacks i det italienska köket. Pesto är gott till mycket, men testa t ex confiterad tomat. Jättegott på en skiva rostat bröd eller gör som en klassisk bruschetta med tomat.

Pizza & pinsa

Vem älskar inte pizza. Det bästa med pizza är att det går att variera på så många sätt, inte minst med en rad olika vegetariska toppings. Här är några av våra favoriter. Pinsa har blivit mer och mer populärt i Sverige de senaste åren och är likt pizza på många sätt men samtidigt så annorlunda.

Risotto

Vi älskar risotto och det kanske bästa med risotto är hur enkelt du kan variera det. Använd grönsaker och smaksättare som är i säsong och du kan njuta av krämig, lyxig, risotto året runt. Några favoriter är tomatrisotto, svamprisotto och saffransrisotto.

Soppor

Italien har en rad med matiga och goda vegetariska soppor. Oftast väldigt enkla och billiga, men samtidigt maxade med smaker. Baljväxter som bönor och linser är vanligt grönt protein och tomat och vitlök ger fyllig och god smak. Här är några av våra favoritrecept.

Sallader

Sommaren gör sig bäst för italienska sallader. Färska tomater är svårslagna i en klassisk panzanella – en toskansk sallad med bröd och tomat.

Sött & Bakat

Italien är känt för inte bara goda bröd, men även läckra kakor och desserter. Pannacotta är något vi alla älskar och här en variant utan gelatin. Briochetarten kräver en hel del jobb men är en av våra absoluta favoriter och älskar du mandel som måste du testa våra amaretti helt utan äggvita (Psst…vi använder kikärtsspad istället).