Soppor – En mångsidig favorit för alla tillfällen

Soppor är en av kökets mest mångsidiga rätter. De kan göras enkla och billiga till vardags eller lyxiga och spännande till fest. Oavsett så kan du variera i det oändliga med kryddor, andra smaksättningar och tillbehör.

Variationerna är oändliga

En soppa kan vara krämig, klar, het och mild. Man kan använda säsongens grönsaker, rotfrukter, linser, bönor eller pasta som bas. Kryddor och örter från olika delar av världen förvandlar samma grundrecept till något helt nytt .

Restsoppa

Soppor är perfekta när du har ledsna grönsaker som du inte vet vad du ska göra med. Vi brukar även frysa in grönsakerna när de blir för tråkiga och när vi har tillräckligt gör vi en restsoppa.

Fördelarna med soppa

Soppor är ofta både billiga, nyttiga och klimatsmarta. Man kan enkelt ta vara på rester och minska matsvinnet. De är också mättande utan att bli tunga, och kan göras helt glutenfria eller veganska vid behov. Dessutom är soppor perfekta att laga i större mängder och frysa in – en räddare i vardagspusslet!

Vardag vs. fest

Till vardags är det smidigt med en enkel grönsakssoppa, serverad med ett gott bröd. Det går snabbt och kräver ofta bara några få ingredienser.

Linssoppor

Linssoppor finns i hela världen. Tänk bara skillnaden på en mild grekisk fakes, en enkel persiska linssoppa eller heta indiska dals. Linser är så olika i både färg, smak och konsistens så utforska gärna inte bara din vanliga matbutik utan även asiatiska och indiska butiker.

Rotfruktssoppor

Rotfrukter ger inte bara en fyllig och god smak till soppor de ger även en härlig konsistens. Potatis är populärt, inte bara för att den gör sopporna krämiga, de gör de även tjockare i konsistensen utan extra redning.

Kikärtssoppor

Vi älskar kikärter lite extra så här kommer ett gäng soppor om med kikärter. Kikärter är goda både hela eller mixade. Hela får de ett härligt tuggmotstånd och mixade ger de en tjock och god konsistens.

Bönsoppor

Bönor är populära i soppor över hela världen. De ger en god smak och trevligt tuggmotstånd. De är även ett strålande grönt protein och de finns i så många varianter. Från vanliga vita och svarta bönor, till kidneybönor, borlottibönor, adzuki m fl.

Kålsoppor

Kålfrukter är så goda i soppor. Från blomkål som ger en len och krämig konsistens till vitkål som antingen kan används som den är eller fermenterad som i en surkålssoppa.

Svampsoppor

Få soppor är så populära som svampsoppor. De kan göras superenkla och billiga med frysta eller konserverade champinjoner. De kan få en extra fyllig smak av en blandning av färsk och torkad svamp. Och du kan självklart använda en rad olika svampar för att få en mer komplex smak.

Vegetariska köttsoppor

Att göra vegetariska köttsoppor är enkelt. Du bara ersätter köttfärsen med vegetarisk färs. Då kan du göra en klassisk värmande grönsakssoppa med färs eller kryddig tacosoppa.

Grönsakssoppor

Grönsaker är självklara i en soppa och vi gillar när de får lysa extra starkt. En vackert gul majssoppa eller glimrande grön broccolisoppa är två exempel. Vi har en rad pumpasoppor också på hemsidan som också är riktiga favoriter.

Löksoppa

Lök ger en umamirik och fyllig smak. Den är god när den steks på och gärna blir ordentligt karamelliserad. En klassisk potatis- och purjolöksoppa är också svår att slå. Krämig, fyllig och värmande när det behövs som mest.

Soppa med pasta

Pasta används i många olika matkulturer för att göra sopporna matigare. Du kan egentligen hälla ner pasta i de flesta soppor om du känner för det, bara anpassa mängden vätska.

Vegetariska fisksoppor

Fisksoppor är så goda och även fast du äter vegetariskt/växtbaserat så kan du fortfarande njuta av samma smaker. Här har vi samlat några bouillabaisser, fisksoppor, fast helt utan fisk.